nuff

jangan click !

poll

depan rumah

nuff

Friday, June 28, 2013

Review Handphone Ninetology Black Pearl 2

Assalamualaikum ..

sekarang ni samsung s4 dah keluar . ipong 5 pon dah keluar .
Tapi semuanya aku tak kisah ! HAHA . sebabnya tak mampulah nak beli phone yang mahal-mahal . kalau setakat masej , buat call dengan main game pon tak payah mahal-mahal pon tak pe kan ? tapi apa pon ikut kemampuan masing-masing .

Ok disebabkan aku tak cukup umur lagi nak ambil rebate phone yang ditawarkan oleh abang najib kita maka aku guna kakak aku punya rebate . Hahah . suka hati iols jekan ? :p
sebab aku rasa nak tukar angin pulak nak pakai phone screen gedang gedang sikit . Dulu aku pakai samsung galaxy mini cinonet tu je . tapi harga masa tu Rm550 . tapi rasa murah je dibandingkan dengan jenama yang lagi gah itew . Al maklumlah first time pakai android . hehe . tapi lepas pakai tu aku rajinlah google macam mana nak root dan upgrade firmware dia. sonang jolah ... guna samsung kies tu ha ...  lagi pun guna gingerbread je.

okstop . kita nak cerita pasal ninetology pulak . Habis punya pkir aku rasa nak beli htc wildfire . 499 . yang dalam senarai rebat tulah . tapi tengok ramai cakap tak ok . rasa macam nak hempuk je henpon tu kat dinding . ok reject ! lepas tu dah give up sebab nak beli ace pon aku rasa tak syok sangat . tengok balik senarai handphone yang boleh guna rebat . ninetology ! apa lagi laju je la aku google . mula-mula berkenan insight . tapi bajet aku 400 je. hahaha . sebab serius aku nak jadikan handphone kedua je memulanya.
sampai lah aku join group ninetology kat facebook .  tanya la orang-orang dalam tu ok tak camera dia. sebab camera smsng galaxy mini aku 3.2 mp je . puas timbang kira google pasal phone ni aku decide ambil black pearl 2 . harga 299 je. tapi aku kena tipu dengan seller tak guna tu. 399 aku kena bayar sebab seller bangang tu cakap sekarang nak harga 299 kena trade in phone lama. otak dia :D .. kalau pakai ipong takkan nak trade in kan ? aku sayang kat samsung tu ..ada nilai sentimental kat aku. ihihih . jadi aku membuta khinzir bayar 399 . tapi tak puas hati aku report kat ninetology. tapikan... nonhadoo la woi .anggap jelah sedekah :'D .walaupn tak rela .

alhamdulillah phone aku tak ada problem. ok sayang dia. sebab banyak jugak feed bck skrin nak tanggal.. phone tak nak hidup.. tapi alhamdulillah aku takde .

 ni screen dia. 4.0 inci .
1GHz dual core processor 
dalam dia guna ics lagi. tapi jangan risau boleh upgrde firmware yaw.

 free case mcm ni . camera 5mp tapi kualiti gambar boleh sampai 8mp . 
camera dpn vga je. tak berapa cun.
nak kamera lawa angkat insight .

 gigih aku cari kotak dia pukul 3 pagi mcam ni. aku takde kontrak 

nak full info boleh google sendiri ! .hahahaha

jadi kesimpulannya aku puas hati ! game hd pon banyak aku boleh main . application banyak boleh guna. 
aku langsung tak kekok guna phone ni. takde beza dengan samsung galaxy mni aku. sebab dia androidkan :D

dengan harga 299 .errr tapi aku beli 399 korang boleh puas hati dengan phone ni. boleh dikatakan hampir sama dengan samsung s2  . tak caya silalah beli.
nak root senang . nak upgrade firmware pon sonang ...cuma kena rajin membaca..buat research dan berani ambil risiko! bateri memang xley pakai la kalau still guna v16 . boleh upgrade ke v17 .aku yang heavy user main game main tenet main mcg pon handphone boleh tahan 7 jam ke atas. bagi aku normal.kalau nak yang tahan lagi lama pakai nokia .:D best seminggu pon penuh lagi kalau tak gunalahkan .. . kalau tak pandai boleh hantar service centre . kalau berani buat sendiri. tak payah takut la..banyak otai2 akan tolong.. kalau takut jugak  nak upgrde, malas nak pergi sc korang beli jelah power bank . sonang keja. !

sekarang aku pakai wiko cink slim v15 . 
mula beli ninetology v16 - ninetology v17 ( lepas berapa bulan baru jadi .sebab laptop tak support. nasib laptop mak aku ada ! ) - wiko cink slim v15 - jelly bean wiko cink slim gak . tapi jelly bean tak berapa stabil sangat aku downgrade wcs15 balik  walaupun ada beza ics dengan jelly bean.screen tak smooth  so kalau rajin dan nak mencuba sila masuk group ni dekat facebook . 

https://www.facebook.com/groups/NinetologyUserMALAYSIA/

contoh gambar yang diambil guna ninetology black pearl 2




p/s : kalau nak tanya apa-apa baca pin post dulu dalam group ok ! banyak otai2 akan tolong korang . lagi satu amaran .. ! hehe . sebelum bertanya tengok dulu dalam file group . semua cara dah ada. good luck !

update : aku dah guna rom lain .

                                                 
pendapat aku... yang ni lagi smooth dari wiko v15 .



7 comments:

Lee Cheng Lye Samuel said...

Hi Hanani,

Would like to invite you to our Ninetology's Blogger Review Program here: https://www.facebook.com/groups/techkaijuarena/

Will add you in after the you request to join.

Sam from Ninetology Malaysia

Ummialyaanas said...

assalam nani,

blh x sy tau kat mana ye beli handset tu?blh guna rebate ke x kat kedai tu..

salam kenal di alam maya

hanani fiee said...

ummi: waalaikumusalam..
sy beli dkt jalan reko dalam econsave tu..tp xrekemen beli situ.seller penipu..kalau kt jusco cheras selatan tu ada jgk... kt kjg bngunan oren umobile ada jgk..klu ssh blh je bli on9 :)

Salsabila Sam said...

you..i nak tnya la..i ade beli ninetology black pearl ni jugak..tp bila i on die tak de lambang ninetology tu tp die tulis cink slim wiki..apa maksudnyer???ke phone i ni tiruan...hmm

Salsabila Sam said...

you..i nak tnya la..i ade beli ninetology black pearl ni jugak..tp bila i on die tak de lambang ninetology tu tp die tulis cink slim wiki..apa maksudnyer???ke phone i ni tiruan...hmm

Salsabila Sam said...

you..i nak tnya la..i ade beli ninetology black pearl ni jugak..tp bila i on die tak de lambang ninetology tu tp die tulis cink slim wiki..apa maksudnyer???ke phone i ni tiruan...hmm

hanani fiee said...

salsabila : eh ..awk beli scnd hand ke? tu mmg utk black pearl jgk..tp cink slim tu nama jenama cink slim kt prncis kot.. tp hnphne yg sama ..